Mooi optrekje aan de Finse golf

Die Peter de Grote had het mooi voor elkaar. We zijn vandaag met de trein naar het stadje Peterhof geweest, waar de Tsaar in de 18e eeuw een aantal paleizen, grote tuinen en honderden fonteinen liet bouwen. Hij liet ze bouwen naar voorbeeld van Versailles, maar misschien heeft hij de Fransen wel overtroffen. De ligging van het complex is geweldig, want als de Tsaar in zijn paleis aan het avondeten zat keek hij uit over de golf van Finland. Een wandelingetje van 200 meter langs schitterende fonteinen en hij stond aan zee. Niet voor niets stonden wij daar aan de Finse Golf dus tussen duizenden Russische toeristen. Iedereen wil Peterhof zien.
De Russische vlag wapperde vrolijk boven het paleis, en wij moesten als buitenlandse toeristen bij een aparte balie kaartjes kopen waar met grote letters op stond: “buitenlandse toerist”. Het gekke is, dat van de buitenlandse toeristen wel wordt verwacht dat ze met een Russische gids door het paleis lopen. Er zijn geen rondleidingen in het Engels. Dus daar liepen we, achter twintig Russische toeristen aan te sjokken, terwijl we de gids nauwelijks verstonden. Maar dat maakte allemaal niet uit, het paleis was fantastisch, m’n ogen deden pijn van al dat goud. En de fonteinen die Peter de Grote zelf heeft ontworpen waren al net zo oogverblindend.

Het regende helaas, maar we hebben toch nog een tijdje door de tuinen van het complex gestruind. Heel grappig, want voor ieder knullig beeldje of voor iedere fontein om de hoek stond wel weer een Rus te poseren voor de foto. Foto’s nemen is hier een serieuze zaak. Eerst de dochter van het gezin in alle mogelijke poses met een paraplu voor de fontein, dan de moeder nog even voor de boom terwijl ze een boomblad vasthoudt, het neemt uren in beslag allemaal.

Morgen gaan we naar Hermitage, als de rij voor het museum niet langer is dan 3 uur tenminste…In ieder geval is het erg gezellig dat we steeds met de hele groep (6 mensen) uit het appartement op stap gaan, het is grappig dat je al die Russen ziet opkijken als we met al die kaaskoppen ergens langslopen.

Geen opmerkingen: