De oorlog volgens de Russen.

Hiernaast het mooie flatgebouw waar we iedere dag langslopen als we naar de metro gaan. Maar natuurlijk kan ik nu niet nalaten om even iets te schrijven over de oorlog in Georgië.
Hier in Sint-Petersburg was de afgelopen dagen weinig te merken van de oorlog. Maar het was fascinerend om te zien hoe de Russische media ermee omgingen. In de meeste lokale kranten vooral verhalen over de noodhulp die Sint-Petersburg zal bieden aan de inwoners van Zuid-Ossetië. Zo werd er veel geschreven over het aanbod van het stadsbestuur om 100 kinderen en hun moeders uit het oorlogsgebied naar Sint-Petersburg te laten komen voor hulp. Op het journaal vooral beelden van slachtoffers in ziekenhuizen na de Georgische bombardementen. Maar over Russische bombardementen geen woord.

Het Engelstalige The St. Petersburg Times liet hele andere verhalen horen. Zo zou een Russische correspondent in Georgië zijn ontslagen omdat hij op de Russische TV beelden wilde laten zien van Russische bombardementen. Ook staan er veel kritische analyses in. Maar deze krant wordt natuurlijk door geen Rus gelezen.

Onze gids Julia is er bijvoorbeeld van overtuigd dat het Russische leger Zuid-Ossetië alleen maar is binnengevallen om de inwoners te helpen verhuizen naar Noord-Ossetië. Voor de Georgische president Saakasjvili heeft ze geen goed woord over, die heeft in Engeland gestudeerd, en daarom kan hij het westen alles wijsmaken volgens haar.

En ik quote een Rus die in the St. Petersburg Times aan het woord wordt gelaten: “De Westerse media vertellen zoals gewoonlijk alleen maar één kant van het verhaal. Dat komt omdat een sterk Rusland niet in het belang is van het Westen”. Goed om te beseffen dat Russen op een totaal andere manier tegen dit conflict aankijken dan Nederlanders.

Wij hebben vandaag veel Russische grammatica geoefend en we zijn naar twee markten geweest. Daar hakten de slagers beesten in stukjes, verkochten Oezbeken hun druiven, en Russische vrouwen hun honing. morgen meer!

2 opmerkingen:

Unknown zei

ik ben nu al benieuwd naar morgen wat je dan weer gaat schrijven ;)\\groet robert

Anoniem zei

Hej Elleke,

Wat schrijf je leuke verhaaltjes, heb tot nu toe elke dag nog even gelezen wat je hebt meegemaakt. Peter D'Hamecourt (hij is weer even ingeschakeld) zei vandaag ook al dat de Russische media één grote propagandamachine zijn. wel goed dat er in ieder geval nog Engelstalige kranten zijn, die een ander geluid laten horen.

Met mij alles goed, ben vandaag begonnen met voorbereiding op de leraaropleiding. vandaag en morgen hebben we verschillende workshops en donderdag horen we op welke school we terechtkomen. Ben benieuwd.

Veel plezier nog in Sint Petersburg en ik blijf je verhalen lezen!

kus,

Ida